Bij de Beeldentuin in Garderen vindt nog tot en met 27 oktober voor de tiende keer het bijzondere evenement ’t Veluws Zandsculpturenfestijn plaats. Tijdens dit jubileumjaar is er gekozen voor het thema ‘Hollandse Meesters’ waarbij de Nachtwacht, hét meesterwerk van Rembrandt van Rijn, niet ontbreekt. De zandsculpturen staan er natuurlijk prachtig bij, maar de makers van de zandbeelden zijn inmiddels weer ergens anders in de wereld aan het werk. Wil je toch ‘carvers’ live aan het werk zien? Kom dan van 10 tot en met 14 juli naar de Beeldentuin, want dan zijn er iedere dag woodcarving demonstraties, ofwel beeldhouwen met een kettingzaag.

Woodcarving demonstraties
Vooral in de Verenigde Staten, Engeland en Duitsland is woodcarving een populaire kunstvorm. Maar ook in Nederland wordt het steeds bekender. Alle deelnemers hebben een arsenaal aan kettingzagen met zaagbladen variërend van 20 centimeter tot wel anderhalve meter. En… in de handen van de kettingzaagartiesten is het een precisie-instrument. Letterlijk alles maken ze! Eerder maakten ze al verschillende figuren van hout die de Nachtwacht zo bekend maken. Van 10 tot en met 14 juli maken ze de klus af en is de Nachtwacht in hout in volle glorie te bewonderen bij de Beeldentuin. Alle houten sculpturen zijn overigens het hele jaar gratis te bekijken, ook nog na zaterdag 27 oktober, de dag dat ’t Veluws Zandsculpturenfestijn haar deuren sluit.

Nog meer Nachtwacht…
Krijg je geen genoeg van de Nachtwacht? Bij de Beeldentuin kom je volop aan je trekken. Hier kun je niet alleen de houten sculpturen van de personen, die uiteindelijk de Nachtwacht vormen, zien. Bij ’t Veluws Zandsculpturenfestijn, dat plaatsvindt op het terrein van de Beeldentuin, kun je de Nachtwacht, een indrukwekkend zandbeeld van maar liefst 5½ breed en 5 meter hoog, ook bekijken. Wil je de houten sculpturen en/of het zandbeeld gaan vergelijken met het echte schilderij? Geen probleem! Naast heel veel zandsculpturen vind je op terrein van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn ook een heuse expositieruimte waarin je je waant in het Rijksmuseum. Hier hangt ook de Nachtwacht op ware grootte (maar liefst 4,37 meter bij 3,63 meter). Ook andere schilderijen van Hollandse Meesters uit de 17e eeuw, die je normaal gesproken alleen in het Rijksmuseum, het Frans Hals Museum of het Mauritshuis kunt bewonderen, zijn te zien in de expositieruimte. Kunstschilder Jacob Tuijn uit Emmen heeft alle schilderijen tot in detail nageschilderd.

Kleurige bloemenzee
Ook dit jaar was Rob Verlinden, de bekendste tuinman van Nederland, samen met zijn team verantwoordelijk voor de beplanting bij ’t Veluws Zandsculpturenfestijn. En mooi is het geworden! Nieuwsgierig? Kom dan snel eens kijken, want buiten zie je een kleurige bloemenzee zodat alle zandsculpturen nog beter tot z’n recht komen, zelfs in deze warmte! Ivo Putman, dé rechterhand van Rob en zijn beoogde opvolger, heeft net als zijn leermeester dezelfde passie voor bloemen en planten. Hij vertelt: “Ik vind het echt uniek, zandsculpturen in combinatie met mooi aangelegde tuinen. Dat zie je nergens anders. De tuintjes rondom de zandsculpturen blijven verrassen, want iedere maand staat er wel wat anders in bloei. Zo blijven de tuinen er tot eind oktober prachtig bij staan. Voor bezoekers die het evenement vaker bezoeken wel zo leuk”.

De Beeldentuin
De Beeldentuin is het gehele jaar geopend. Hier vind je bijzonder mooie (tuin)beelden verdeeld over ruim 3.000 vierkante meter. En… onder nostalgische houten overkappingen liggen de leukste tuindecoraties. Binnen wacht je een complete verrassing! Hier vind je een woonwinkeldorp van ruim 1.300 vierkante meter verdeeld over twee verdiepingen met alles voor in huis! Achter oude geveltjes gaan compleet ingerichte kamers in verschillende thema’s schuil. Verwonder je over de enorme hoeveelheid aan woonaccessoires, woondecoraties, meubelen, cadeautjes en nog veel meer. Bij Brasserie-Lunchroom de Rozentuin op de begane grond van het woonwinkeldorp kun je terecht voor lekker belegde broodjes en een kopje koffie. Of reserveer met je vriendinnen een high tea…

Prijs & openingstijden
De woodcarving demonstraties bij de Beeldentuin zijn gratis toegankelijk (voor ’t Veluws Zandsculpturenfestijn wordt wel entreegeld gevraagd) en vinden van 10 tot en met 14 juli plaats. De zandsculpturen bij de Beeldentuin zijn tot en met zaterdag 27 oktober te bewonderen. De Beeldentuin is maandag t/m vrijdag geopend van 10.00 tot 17.30 uur. Zaterdag is het geopend van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag is het park gesloten. Voor meer informatie kijk je op www.debeeldentuin.nl of op www.zandsculpturen.nl (auto kun je gratis parkeren en het gehele park is rolstoelvriendelijk).

Noot voor de redactie
Voor meer informatie over de woodcarving demonstraties of ’t Veluws Zandsculpturenfestijn kunt u contact opnemen met Eric Koetsier van De Beeldentuin, telefoon 0577 – 462482, e-mail: info@debeeldentuin.nl. U kunt ook contact opnemen met JPR Communicatie, Prof Röntgenstraat 8, 7311 AM in Apeldoorn. Telefoon: 055-5760030, e-mail: paul@jprcommunicatie.nl.