Hebben we het over de Fabeltjeskrant, dan denk je vast aan Meneer de Uil. Of aan één van de andere bijzondere karakters uit het Grote Dierenbos. Heb je ook altijd (samen met je kinderen) met veel plezier gekeken naar Fabeltjeskrant_ambachtenmuseumdit beste kinderprogramma aller tijden? Kom dan herinneringen ophalen bij het Oude Ambachten & Speelgoed Museum. Want vanaf 1 juli organiseert dit museum een unieke expositie over de Fabeltjeskrant door de jaren heen. Maak kennis met Meneer de Uil, Bor de Wolf, Lowieke de Vos (Hatsikidee), de pinnige Juffrouw Ooievaar, Truus de Mier (tuut-tu-tu-tuut) en vele andere bewoners van het Grote Dierenbos.

Een feest der herkenning voor jong en oud
De Fabeltjeskrant is al meer dan 50 jaar een begrip en was op 29 september 1968 voor het eerst op de beeldbuis te zien. We keken massaal naar de avonturen van de meest uiteenlopende bewoners van het Grote Dierenbos. Altijd sloot Meneer de Uil de aflevering af met een knipoog en de legendarische woorden ‘oogjes dicht en snaveltjes toe’. Maar… niet alleen volwassenen kennen de Fabeltjeskrant. Kinderen kunnen de serie, die in een nieuw jasje is gestoken, nu gewoon bekijken op Netflix. Dat de serie populair en van alle (leef)tijden is, blijkt wel uit het feit dat Meneer de Uil en z’n dierenvrienden het theater ingingen voor een heuse musical. Bovendien kon je nog niet zo lang geleden alle dieren uit de Fabeltjeskrant op het witte doek bewonderen. Eén ding is Fabeltjeskrant_ambachtenmuseumzeker. Hoe oud je ook bent, de expositie bij het Oude Ambachten & Speelgoed Museum wordt een feest der herkenning.

Als een haas naar het museum, ‘zoef, zoef’

Bezoek je de expositie in het museum, dan word je bij de ingang op een groot televisiescherm welkom geheten door Meneer de Uil. Daarna treed je de wereld van het Grote Dierenbos binnen. Je maakt kennis met Bor de Wolf die als uitbater werkzaam is in het Fabeltjeskrant_ambachtenmuseumPraathuis, de centrale ontmoetingsplaats van de dieren. In het midden van de expositieruimte vind je een enorme molshoop, het domein van Momfer de Mol waar kinderen kunnen kruipen door zijn gegraven gangen. Verder kun je bij de zuilen luisteren naar muziek en bekende uitspraken. Wat dacht je bijvoorbeeld van het bekende nummer ‘Hup daar is Willem met de waterpomptang’ van de gebroeders Bever? Uiteraard zijn ook de echte poppen en verschillende decorstukken uit de serie te bewonderen. Tevens kun je bijzondere voorwerpen bekijken die werden gebruikt voor zowel de musical als de bioscoopfilm en zijn er tientallen merchandise producten te zien zoals puzzels en serviesgoed. Zeer interessant en vermakelijk is ook ‘the making of’ video. Verder organiseert het museum heel veel leuke activiteiten voor zowel jong en oud rondom het Fabeltjeskrant thema.

Populairste uitje van Gelderland
Ga je naar het Oude Ambachten & Speelgoed Museum, dat het gehele jaar is geopend, dan maak je kennis met ruim 160 oude ambachten, beroepen en winkeltjes. ambachtenmuseumEn… altijd zijn er mensen aanwezig die ambachten demonstreren. Naast de oude ambachten vind je ook een indrukwekkende verzameling van oud en antiek speelgoed. Ook voor de kinderen is er genoeg te beleven. Zo is er binnen een leuke doe ruimte en buiten een heus oud-Hollands spellenplein. Er vinden workshops plaats, je kunt meedoen aan leuke en leerzame speurtochten door het verleden en met regelmaat komt er een echte poppendokter langs. En… in de expositiezaal is er altijd een boeiende tentoonstelling. De expositie over de Fabeltjeskrant door de jaren heen is vanaf 1 juli tot en met 30 december 2021 te bewonderen. Onlangs is het museum zelfs nog verkozen tot het populairste uitje van Gelderland op DagjeWeg.nl. Dus… laat je verrassen en beleef, zodra het weer mag, in Terschuur (vlakbij Barneveld) een ouderwets leuk dagje weg!

Prijs & openingstijden
Helaas is het Oude Ambachten & Speelgoed Museum door alle corona maatregelen nog gesloten. Zodra bezoekers welkom zijn, opent het museum haar deuren van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 uur tot en met 17.00 uur. Tot en met oktober is het museum ook op zondag geopend. Ze gaan dan wel een uurtje later open, namelijk om 11.00 uur. Op maandag is het museum gesloten, met uitzondering van de maanden juli en augustus. De verkoop van online tickets vindt plaats via www.ambachtenmuseum.nl.

De toegangsprijzen bedragen:
– 0 – 4 jaar: gratis
– 5 t/m 14 jaar: € 8,95
– 15 t/m 64 jaar: € 10,95
– 65 jaar en ouder: € 9,95
– Groepsarrangementen op aanvraag

Meer informatie over het Oude Ambachten & Speelgoed Museum is te vinden op de vernieuwde website www.ambachtenmuseum.nl. Parkeren van je auto is gratis. Bovendienambachtenmuseum is het museum zowel binnen als buiten toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Noot voor de redactie 
Voor meer informatie en/of het opvragen van beeldmateriaal over de expositie ‘de Fabeltjeskrant door de jaren heen’ of over het Oude Ambachten & Speelgoed Museum kun je contact opnemen met Paul Blaak (JPR Communicatie). Telefoon: 06 -29040269, e-mail: paul@ambachtenmuseum.nl.