Eigenlijk zou ’t Veluws Zandsculpturenfestijn vrijdag 10 april open gaan, maar net als bij alle andere evenementen blijven ook hier de deuren tot 1 juni sowieso gesloten. En… wat is dat jammer. Want de zandkunstenaars, uit binnen- en buitenland, hebben zichzelf weer weten te overtreffen. Je ziet er dan ook meesterstukken van zand die allemaal in het teken staan van ’75 Jaar Bevrijding’, het thema van dit jaar. Nieuwsgierig naar het resultaat? Voor nu is het leuk om via Facebook en/of YouTube alvast het één en ander aan foto’s en filmpjes te bekijken. Maar… we geven natuurlijk nog niet alles prijs!

Terug in de tijd
Tijdens deze editie van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn ga je terug in de tijd van de Tweede Wereldoorlog waarbij alles is aangekleed in de stijl van toen. Van de muziek tot alle decoraties, je waant je echt in de oorlogsjaren. Naast belangrijke veldslagen uit de Tweede Wereldoorlog, zoals de ‘Slag om Arnhem’ en D-Day, komen ook de bevrijding, het leven van Anne Frank, onze verzetshelden, de spotprenten, Radio Oranje en het Koningshuis volop aan bod. En… als het evenement weer haar deuren opent, laat je dan o.a. verrassen bij het enorme zandbeeld waarbij de ‘aanval op Pearl Harbor’ is uitgebeeld. Deze onverwachte aanval door Japan was voor de Verenigde Staten de bloedige start van de Tweede Wereldoorlog en wordt groots uitgebeeld in zand.

Pearl Harbor
De ‘aanval op Pearl Harbor’ is één van de meest imposante bouwwerken van het Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen. Het bouwwerk is maar liefst 11 meter lang en bijna 5 meter hoog! Vanuit de lucht kijkt de bezoeker op de haven van het eiland, terwijl Japanse gevechtsvliegtuigen een ware slachting aanrichten. Het slagschip de USS Arizona, waarvan 1177 opvarenden om het leven kwamen, maakt de meeste indruk. Aan elk detail is gedacht. Vrijwel hetzelfde geldt voor de befaamde Zero’s die hun aanval inzetten, met aan de rechterzijde een close-up van een cockpit met gevechtspiloot.

Zoveel te zien…
‘Operation Market Garden’ was een van de grootste geallieerde operaties uit de Tweede Wereldoorlog met als doel de bruggen over Maas, Waal en Rijn in Nederland in handen te krijgen. Daarom hebben de kunstenaars deze gebeurtenis ook groots in zand uitgebeeld. Maar… ook de concentratiekampen, de Engelandvaarders, Hotel de Wereld, de gewonden, de onderscheidingen, de communicatie en de wapens van toen, het herdenken en de wederopbouw worden allemaal uitgebeeld in zand. Tevens ga je interessante weetjes terugzien. Want… er zijn vast nog dingen die je verrassend genoeg niet wist over de Tweede Wereldoorlog.

Openingsdatum
’t Veluws Zandsculpturenfestijn kan momenteel geen concrete openingsdatum noemen. Eén ding is zeker. Om van al die meesterlijke bouwwerken van zand te genieten, moeten we nog even geduld hebben. Tot die tijd gaat ’t Veluws Zandsculpturenfestijn in een rustig tempo door met alle voorbereidingen. Want met nog acht van de twintig zandkunstenaars kan er gewoon doorgewerkt worden. Voor nu is het leuk om via Facebook en/of YouTube alvast het één en ander aan foto’s en filmpjes te bekijken. Op de website www.zandsculpturen.nl vind je de meest actuele informatie over de toegangsprijs (ook online bestellen is mogelijk) en de openingstijden.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie over ’t Veluws Zandsculpturenfestijn kun je contact opnemen met JPR Communicatie. Telefoon: 055-5760030, e-mail: paul@jprcommunicatie.nl. Je kunt ook contact opnemen met Eric Koetsier van De Beeldentuin, telefoon 0577-462482, e-mail: info@debeeldentuin.nl. 

Wil je je lezers alvast trakteren op mooie foto’s van de zandsculpturen en/of een interview met een carver? Je bent namelijk van harte welkom voor een kijkje achter de schermen. Geïnteresseerd? Laat het even weten via de mail. We nemen dan contact met je op voor het maken van een afspraak.