Tijdens de herfstvakantie, om precies te zijn van 12 tot en met 27 oktober, is het weer zover. Dan vindt in heel Nederland de Week van het Landschap plaats. Ook Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK), dat natuurterreinen, kastelen en landgoederen beheert, doet hier aan mee. En hoe! Dit jaar bestaat GLK maar liefst 90 jaar en daarom pakken ze extra uit. Er vinden tal van activiteiten en excursies voor jong en oud plaats. En… altijd is het startpunt bij een kasteel, de poort naar de natuur.


Voor ieder wat wils
Voor alle activiteiten en excursies die GLK tijdens de Week van het landschap organiseert, kun je terecht bij één van de zeven kastelen die in deze periode zijn opengesteld. Er is echt van alles te beleven! Ontdek de groenten van vroeger samen met de tuinbaas van kasteel Doorwerth. Laat je verrassen door de meest heerlijke producten tijdens de streekmarkt op kasteel Rosendael. Luister naar een concert met middeleeuwse muziek in de ridderzaal van kasteel Ammersoyen. Maak prachtige fietstochten door het afwisselende Gelderse landschap rondom imposante kastelen of ga mee met een (paddenstoelen)wandeling samen met de boswachter.

Leuke kinderactiviteiten
Wil je er met de kinderen op uit tijdens de herfstvakantie? Geen probleem! Ook voor de kinderen wordt er heel veel georganiseerd. Op kasteel Ammersoyen mogen kinderen de code van de schatkist kraken of de gouden appel zoeken in de boomgaard van kasteel Doorwerth. Op zowel kasteel Ammersoyen en kasteel Hernen ontdek je hoe het leven van een ridder er uitzag. Kijk hoe een echt zwaardgevecht eraan toeging en laat zelf eens zien hoe handig je bent met een middeleeuwse pijl en boog. Of… kom met de hele familie genieten van een spannende én grappige balletvoorstelling van het sprookje de Kikkerkoning op kasteel Cannenburch. Maar… er is meer voor jong en oud!

Kijk op de website voor alle activiteiten
Alle activiteiten (en dat zijn er nogal wat) die tijdens de Week van het Landschap door GLK worden georganiseerd staan duidelijk omschreven op de website www.glk.nl/weekvanhetlandschap. We lichten er nog drie voor je uit:

Het kasteel in het donker – kasteel Hernen
Als de zon onder is, gaat de poort van het kasteel open. Dwaal samen met de pratende lantaarn door het donkere kasteel en hoor het verhaal van zijn bewoners uit 1544 in het schijnsel van de lamp. Ook ga je met een gids op stap naar plekken die normaal verborgen blijven. Daarnaast neemt een verteller je mee in zijn spannende verhaal. Durf je nog? Geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar.

Verborgen trappentour – kasteel Cannenburch
In de toren van Kasteel Cannenburch mag je normaal gesproken niet komen. Maar… dit keer maken we een uitzondering. Via allerlei geheime trappetjes en gangetjes begint je klim naar de toren. Onderweg kom je verschillende dienstruimtes tegen en breng je een bezoek aan de zolder waar schilderijen tot leven worden gebracht. De tour eindigt met het schrijven van je naam in het gastenboek. Bovendien word je getrakteerd op een prachtig uitzicht op de omliggende bosrijke omgeving.

Meewerkmiddag in het park – kasteel Rosendael
Wil je een keer meewerken op park Rosendael? Tijdens de Week van het Landschap kan het! Je gaat samen met het vaste team van tuinvrijwilligers en een vakkundig hovenier van Geldersch Landschap en Kasteelen aan de slag. Daarbij voorziet de hovenier je, onder het genot van een kop koffie, van tips over het ‘winterklaar’ maken van je tuin. Heb je zelf vragen nog tuinvragen? Stel ze gerust. En… reserveer ter plaatse ook een plek voor de rondleiding in het kasteel of bezoek het waterrijke park op eigen gelegenheid. Neem dan zeker even een kijkje bij de ‘Bedriegertjes’, een verrassende mozaïekvloer die wandelaars trakteert op stiekeme waterstraaltjes.

Activiteiten en kosten
Alle kastelen van GLK liggen mooi verspreid over de provincie Gelderland. Altijd vind je in jouw nabijheid wel een kasteel. Kortom: laat je verrassen en neem een kijkje op www.glk.nl/weekvanhetlandschap. Soms is reserveren nodig en wordt er een kleine vergoeding gevraagd. Een ander deel van de activiteiten is gratis. Op de website kun je per activiteit zien of het noodzakelijk is om te reserveren en wat de eventuele kosten zijn.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met JPR Communicatie. Telefoon: 055-5760030, e-mail: paul@jprcommunicatie.nl

Over Geldersch Landschap & Kasteelen
Geldersch Landschap & Kasteelen wil de karakteristieke rijkdom van Gelderland behouden en beschermen zodat iedereen er van kan genieten. Meer dan 150 prachtige natuurgebieden, kastelen en landgoederen in Gelderland zijn dan ook aan de zorg toevertrouwd van Geldersch Landschap & Kasteelen. Overal kun je terecht voor de leukste activiteiten en excursies. Voor meer informatie kijk je op www.glk.nl.