Heb jij het programma ‘Aan ’t zand’, dat iedere woensdagavond in september bij Omroep MAX op NPO 1 wordt uitgezonden, al gezien? Zes talentvolle deelnemers maken de mooiste zandsculpturen, waarbij er iedere week één kunstenaar afvalt. Uiteindelijk strijden er in de finale drie ‘carvers’ tegen elkaar voor de Gouden Metseltroffel. Thomas en Sikke Bart zijn één van de zes deelnemers die ook op ’t Veluws Zandsculpturenfestijn actief waren. Nieuwsgierig naar hun werk? Kijk naar ‘Aan ’t Zand’ of… kom naar het grootste zandsculpturen evenement van Nederland dat nog tot en met zaterdag 2 november is geopend.

Thomas en Sikke Bart
Thomas, die op ’t Veluws Zandsculpturenfestijn indrukwekkende zandcreaties maakte waarbij het lijkt alsof je zo een saloon uit de tijd van het Wilde Westen binnenloopt, was de winnaar van de eerste uitzending. Maar…. lukt het hem om bij de laatste drie te eindigen? En gaat Sikke Bart, die midden op het buitenterrein van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn de Mont Saint-Michel heeft gemaakt, door naar de laatste drie? Volgende week (aflevering drie) moeten de deelnemers wereldberoemde bouwwerken uit het zand toveren. En… laat Sikke Bart daar nu een meester in zijn.

Reis om de Wereld
Ben je ook zo onder de indruk wat de kunstenaars tijdens het programma ‘Aan ’t Zand’ allemaal maken van een berg zand? Kom dan eens kijken bij ’t Veluws Zandsculpturenfestijn. Buiten vindt u tal van zandbeelden, maar ook binnen kunt u terecht voor indrukwekkende zandcreaties die allemaal in het teken staan van het thema ‘REIS OM DE WERELD’. In totaal werd er maar liefst 2.500.000 kilo rivierzand aangevoerd voor het vervaardigen van meer dan 100 zandsculpturen. Voor het programma ‘Aan ’t Zand’ werd er 150.000 kilo rivierzand aangevoerd, zodat de kunstenaars elke aflevering een zandsculptuur kunnen maken die door een deskundige jury wordt beoordeeld.

Imposante skyline
Ga je naar ’t Veluws Zandsculpturenfestijn, dan kom je wereldberoemde bouwwerken tegen. Wat te denken van een imposante skyline die maar liefst 18 meter lang is en op sommige plekken meer dan drie meter hoog. De kunstenaars hebben voor dit bouwwerk alleen al ruim 70.000 kilo zand gebruikt! Ook het leven onder water wordt uitgebeeld. Hier in de onderwaterwereld zie je de mooiste zandcreaties, hoor je de zee rustgevend ruisen en zorgen lichtprojecties voor een verrassend watereffect. Kortom: tijdens je reis door een wereld van zand, loop je van de ene naar de andere ruimte waarbij je steeds weer blij wordt verrast.

De Nachtwacht van zand
Jaarlijks komen er duizenden mensen uit de hele wereld naar het Rijksmuseum om de Nachtwacht, het meesterwerk van Rembrandt van Rijn en hét pronkstuk van Nederland, te bewonderen. Daarom hebben de kunstenaars van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn het schilderij van zand en in 3D nagemaakt. En hoe! Het indrukwekkende zandbeeld is maar liefst 5½ breed en 5 meter hoog! Nog tot en met 2 november kun je dit indrukwekkende zandbeeld bewonderen, maar dan gaat toch echt de schop erin…

Dierenwereld
Volg je de looproute, dan kom je in een enorme overdekte ruimte, waar ook nog eens heel veel te zien is. Van ruïnesteden tot Mount Rushmore en van het Chinese Nieuwjaar tot een strand met surfers. Het is hier allemaal uitgebeeld. En… vanaf het gezellige terras heb je uitzicht op een zandsculptuur waar maar liefst 50 dieren in zijn uitgebeeld, van groot tot klein. Weet jij ze allemaal te vinden? Er is zelfs een waterval verwerkt in dit bouwwerk van zand.

Bekijk de zandsculpturen ook van bovenaf…
Tijdens je bezoek aan ’t Veluws Zandsculpturenfestijn (er is zowel een binnen- als buitenterrein) zie je de zandsculpturen niet alleen vanaf de grond. Ook van bovenaf kun je een blik werpen op de bijzondere werken. Neem plaats in een van de karretjes die over de monorail rijden en ontdek het gehele buitenterrein (leuk voor jong en oud!). Zo zie je nog meer details en ervaar je hoe bijzonder alle werken samen zijn. Heb je alle zandbeelden gezien (en dat zijn er nogal wat!), dan kun je buiten op het terrein van de Beeldentuin op je gemak tuinideeën opdoen. Of geniet van een heerlijke lunch of high tea bij Brasserie-Lunchroom de Rozentuin in het nostalgische showroomdorp van ruim 1300 vierkante meter. En… vanaf het terrein loop je zo de Veluwse bossen in voor heerlijke wandeling.

Prijs & openingstijden
’t Veluws Zandsculpturenfestijn met een binnen- en buitenterrein vindt nog tot en met 2 november 2019 plaats in de Beeldentuin in Garderen. Het is maandag t/m vrijdag geopend van 10.00 tot 17.30 uur. Zaterdag is het geopend van 10.00 tot 17.00 uur (zondag is het gesloten). De toegangsprijzen bedragen:
– 0 t/m 5 jaar: gratis
– 6 t/m 12 jaar: € 4,50
– 13 jaar en ouder: € 9,50
Meer informatie over ’t Veluws Zandsculpturenfestijn is te vinden op www.zandsculpturen.nl.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie over ’t Veluws Zandsculpturenfestijn kunt u contact opnemen met JPR Communicatie, Prof Röntgenstraat 8, 7311 AM in Apeldoorn. Telefoon: 055-5760030, e-mail: paul@jprcommunicatie.nl. U kunt ook contact opnemen met Eric Koetsier van De Beeldentuin, telefoon 0577-462482, e-mail: info@debeeldentuin.nl.