Sta je wel eens stil hoe blinden en slechtzienden het ervaren als ze naar een museum of galerie gaan? Zij moeten het vooral hebben van de uitleg van anderen, want ergens aanzitten mag niet. Daar denkt ’t Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen anders over. Daarom organiseren zij op maandag 29 en dinsdag 30 oktober twee speciale dagen waarbij blinden en slechtzienden met hun begeleider gratis alle zandsculpturen mogen aanraken. Dus… PLEASE DO TOUCH!

Zien met de handen
’t Veluws Zandsculpturenfestijn is voor het grote publiek nog tot en met 27 oktober geopend. Aan het eind van het festijn worden alle zandsculpturen met de grond gelijk gemaakt en wordt het zand opgeslagen zodat de kunstenaars er volgend jaar opnieuw gebruik van kunnen maken. ‘Maar… voordat we beginnen met het afbreken van de zandsculpturen, willen we blinden en slechtzienden heel graag de kans geven om de zandsculpturen nu eens met hun eigen handen te zien. Vraag na afloop maar eens wat ze ‘gezien’ hebben en je zult verbaast staan hoe exact ze de zandbeelden kunnen beschrijven’, aldus eigenaar Adri van Ee.

Van Hollandse Meesters naar een reis om de wereld
Dit jaar vindt ’t Veluws Zandsculpturenfestijn bij de Beeldentuin in Garderen alweer voor de tiende keer plaats. En… een succes is het! De organisatie kan je nu al vertellen dat het grootste zandsculpturenevenement van Nederland meer bezoekers trok dan vorig jaar. Tijdens dit jubileumjaar is er gekozen voor het thema ‘Hollandse Meesters’, waarbij bekende schilderijen, prenten en tekeningen van Hollandse Meesters zijn vertaald naar de meest indrukwekkende zandcreaties. Met ‘Reis om de Wereld’ is het thema voor 2019 ook al bekend. Volgend jaar kun je dus alvast wat vakantie voorpret en inspiratie opdoen als ’t Veluws Zandsculpturenfestijn haar deuren in april 2019 weer opent.

Het hele jaar geopend
’t Veluws Zandsculpturenfestijn vindt altijd vanaf medio april tot en met eind oktober plaats in de Beeldentuin in Garderen. Denk je nu dat de Beeldentuin vanaf eind oktober gesloten is, dan heb je het mis. Zo kunnen bezoekers van 29 november tot en met 1 december én van 5 tot en met 8 december genieten van de leukste kramen, producten en allerlei personages uit de boeken van Charles Dickens tijdens de Winterfair in Dickensstijl. Maar ook op andere dagen is er volop te doen. Zo kun je naar hartenlust shoppen in het woonwinkeldorp, waar je de leukste producten vindt. Of verwen jezelf (en je vriendinnen) bij brasserie-lunchroom Rozentuin op de begane grond van het nostalgische woonwinkeldorp op een uitgebreide high tea met zoete en hartige hapjes en de lekkerste gerechtjes. Zin om nog even te wandelen? Geen probleem, want vanaf de Beeldentuin loop je zo de Veluwse bossen in.

Prijs & openingstijden
De twee speciale dagen voor blinden en slechtzienden met hun begeleider zijn gratis toegankelijk op maandag 29 en dinsdag 30 oktober. Voor betalende gasten is ’t Veluws Zandsculpturenfestijn met een binnen- en buitenterrein nog te bezoeken tot en met 27 oktober 2018. Het is maandag t/m vrijdag geopend van 10.00 tot 17.30 uur. Zaterdag is het geopend van 10.00 tot 17.00 uur (zondag is het gesloten). De toegangsprijzen bedragen:
– 0 t/m 5 jaar: gratis
– 6 t/m 12 jaar: € 4,50
– 13 jaar en ouder: € 9,50
Meer informatie over ’t Veluws Zandsculpturenfestijn is te vinden op www.zandsculpturen.nl.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie over ’t Veluws Zandsculpturenfestijn kunt u contact opnemen met JPR Communicatie, Prof Röntgenstraat 8, 7311 AM in Apeldoorn. Telefoon: 055-5760030, e-mail: paul@jprcommunicatie.nl. U kunt ook contact opnemen met Eric Koetsier van De Beeldentuin, telefoon 0577-462482, e-mail: info@debeeldentuin.nl.