Op vakantie naar het noorden van Scandinavië? Dankzij de rechtstreekse vluchten van Voigt Travel is deze bestemming dichterbij dan ooit! Want… ook in de zomer vlieg je binnen 3 uur rechtstreeks naar het Pure Noorden. Dus vergeet die hinderlijke overstap en vlieg vanaf Rotterdam The Hague Airport in één keer naar Skellefteå in Zweden of naar Rovaniemi, de hoofdstad van Fins Lapland. Geniet van de prachtige natuur, de Midzomernachten en ga voor fantastische excursies die misschien nog wel op je bucketlist staan…

Zomers ijshotel
Als je dacht dat je alleen in de winter het wereldberoemde ijshotel in Jukkasjärvi nabij Kiruna in het noorden van Zweden kan bezoeken, dan heb je het mis. Als de zon in het voorjaar zijn werk doet en het ijshotel langzaam smelt, kun je terecht in het Icehotel365. En… zoals de naam al zegt, ben je hier alle dagen van het jaar welkom. Het 2.100 vierkante meter grote gebouw, dat gevuld is met sneeuw en ijs, wordt gekoeld door een ingenieus systeem aan zonnecellen. Hierdoor schommelt de temperatuur in het gebouw het hele jaar rond de -3°C. Het hotel heeft 20 kamers, waarvan 9 luxe suites. En net als bij het ijshotel, slaap je op een bed van ijs, geniet je van de mooiste ijssculpturen en kun je terecht in de ijsbar voor een ijskoud drankje in de zomer. Kijk voor meer informatie op www.voigt-travel.nl/zweden.

Walvissen spotten
Heb je altijd al walvissen, met een afstandje van vijf meter naast je boot, willen zien? Op de Vesterålen, een eilandengroep in het noorden van Noorwegen kan het! Hier zijn de wateren zeer voedselrijk en daar komen de walvissen (maar ook orka’s) al jaar na jaar maar al te graag op af. Met een RIB-boot ga je op zoek naar ’s werelds grootste zeezoogdieren. Op een gegeven moment voel je hoe de spanning wordt opgebouwd. En… dan plots komt het moment waarop je hebt gewacht. Een reusachtig lijf gooit zich uit het water omhoog om vervolgens weer te verdwijnen in de diepte van de oceaan. Dat ene kortstondige moment is onvergetelijk. Meestal heb je geluk, want walvissen komen enkele keren na elkaar aan de oppervlakte om even op adem te komen. Kijk voor meer informatie op www.voigt-travel.nl/noord-europa/vesteralen.

Beren kijken
Bij Voigt Travel kan er nu zelfs een excursie ‘beren kijken’ worden geboekt. Vanuit een comfortabele stoel in een observatiehut spot je beren die smakelijk zalm eten. Tijdens deze nachtelijke excursie kan er een dutje – of een winterslaapje – worden gedaan in de wildernishut. Maar… eigenlijk is dat zonde, want wanneer krijg je in Europa nog de kans om bruine beren in actie te zien in hun natuurlijke omgeving? Tijdens deze excursie leef je echt een paar uur lang in een fascinerende berenwereld. Zie hoe de grote mannetjes schransen van de stukken zalm en genieten van de vette vissenkoppen. Kijk toe hoe kleine welpjes speels met elkaar worstelen. Of… wees getuige van het schouwspel waarbij een mannetjesbeer sjanst met de vrouwtjes. Donker wordt het ’s nachts niet, want in de zomer wil de zon in het noorden van Scandinavië maar niet ondergaan. Kijk voor meer informatie op www.voigt-travel.nl/noord-europa/actief/wildlife-avontuur.

Tip! Wil je alvast meer zien van de Finse natuur en de beren die er leven? In samenwerking met Voigt Travel, Finnair, KONE en Reaktor organiseert de Finse ambassade van 24 april tot en met 9 mei 2018 de fototentoonstelling ‘Soul of the Forest’ van Päivi Arvonen in het Atrium van het Stadhuis in Den Haag. De toegang is gratis! De tentoonstelling laat je kennismaken met de schoonheid van de ongerepte natuur in Noordoost-Finland in de zomer. Wilde bruine beren van de tentoonstelling werden gefotografeerd in Kuhmo, dichtbij de Russische grens in een ‘hutje’ van Wildlife Safaris Finland, een bedrijf dat gespecialiseerd is in natuurfotografie, opgericht door de internationaal erkende natuurfotograaf Lassi Rautiainen. Wildlife Safaris biedt iedereen de mogelijkheid om te verblijven in een observatiehut in het midden van de ongerepte wildernis om de natuur en het wild te ervaren en te fotograferen. Kijk voor meer informatie op www.finlande.nl.

Beleef een Indian Summer en zie het noorderlicht
Voigt Travel vliegt tot bijna eind september op het noorden van Scandinavië. Daarom is het nu ook mogelijk om te genieten van misschien wel de mooiste periode van het jaar. Want, als de zomer langzaam overgaat in de herfst schijnt de zon en is de lucht blauw, maar tegelijkertijd verkleuren de blaadjes aan de bomen en zie je bessen in overvloed. Deze intense periode van herfstkleuren – of ‘Indian Summer’, zoals wij het noemen – is een spectaculair natuurverschijnsel. En… je hebt zelfs grote kans om in deze tijd (eind augustus / september) het magische noorderlicht te spotten omdat het weer sneller donker wordt. Kijk voor meer informatie op www.voigt-travel.nl/noord-europa.

Sauna
Finland, ‘het land van de duizend meren’, telt niet alleen 188.000 meren, maar volgens ruwe schattingen vind je er ook minimaal 1,5 miljoen sauna’s in alle soorten en maten. Voor veel Finnen is de rooksauna ‘the best of the best’! Het opwarmen van de sauna is alleen wel een hele klus, maar dat is iets waar je je geen zorgen over hoeft te maken. De stenen in de kachel worden verwarmd, waarbij de rook van het brandende hout de ruimte vult (er is dan ook geen rookafvoer aanwezig). Wanneer de gewenste temperatuur is bereikt en de wanden ook hun warmte afgeven, wordt de deur op kiertje gezet om de rook te laten ontsnappen. Vanaf dat moment is de sauna klaar voor gebruik waarbij de rook een prettige aroma achterlaat. Deze manier van warm worden, moet je een keer ervaren! Zelfs al ben je niet zo’n doorgewinterde gebruiker van de sauna, dan is het zeker de moeite waard om het in Finland toch eens te proberen. Kijk voor meer informatie op www.voigt-travel.nl/noord-europa/sauna-tour.

Staat een vakantie naar het noorden van Scandinavië deze zomer op je verlanglijstje? Wil je met je eigen auto of kies je voor één van de fly & drive rondreizen met huurauto of camper? Voor al je vragen over het Pure Noorden organiseert Voigt Travel met regelmaat inspiratieavonden. De eerstvolgende inspiratieavond is op donderdagavond 26 april 2018 en vindt plaats bij Voigt Travel op de Amsterdamsestraatweg 15C in Naarden. De presentatie duurt van 19.00 tot 21.00 uur (ontvangst vanaf 18:30 uur). Omdat er veel belangstelling is voor de inspiratiemomenten naar Scandinavië, is het belangrijk dat deelnemers zich vooraf aanmelden via www.voigt-travel.nl/inspiratie/inspiratieavond-noord-europa-zomer. Ook is er een mogelijkheid om je aan te melden voor de inspiratiedag op zondag 3 juni waar je kunt kiezen uit twee dagdelen: de ochtend (10.00 – 12.00 uur) en de middag (13.00 – 15.00 uur). Ook hiervoor geldt dat je je vooraf aan dient te melden. Voor meer informatie kijk je op www.voigt-travel.nl/inspiratie/inspiratiemomenten.