Nederland staat in 1944 op het punt om bevrijd te worden. Maar het duurt nog tot het voorjaar van 1945 voordat heel Nederland is bevrijd. Sindsdien leven we weer in vrijheid, maar de oorlog en alle slachtoffers mogen niet vergeten worden. Daarom staat ’t Veluws Zandsculpturenfestijn, dat vanaf 10 april tot en met 31 oktober is geopend, dit jaar in het teken van ’75 Jaar Bevrijding’. Laat je imponeren door indrukwekkende zandbeelden zoals de ‘Slag om Arnhem’, D-Day en het leven van Anne Frank, die zijn gemaakt door de wereldtop van zandkunstenaars uit binnen- en buitenland. Maar ook de bevrijding, de spotprenten, onze verzetshelden, Radio Oranje en het Koningshuis komen volop aan bod.

Terug in de tijd

Tijdens deze editie van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn ga je terug in de tijd van de Tweede Wereldoorlog waarbij alles is aangekleed in de stijl van toen. Van de muziek tot alle decoraties, je waant je echt in de oorlogsjaren. Bij binnenkomst sta je direct oog in oog met indrukwekkende zandsculpturen die D-Day uitbeelden. Want… 6 juni 1944 was de dag van de geallieerde landingen op de stranden van Normandië. Het was het dramatische hoogtepunt van operatie Overlord, het begin van de bevrijding van West-Europa en ook het begin van je wandelroute langs de ruim 100 zandsculpturen.

Feesten maar…
Volg je de looproute, dan kom je in een straat waar bewoners uitbundig de bevrijding vieren en waar geallieerden worden toegejuicht. Een prachtig schouwspel van een stoet waar geen eind aan lijkt te komen. Vrachtwagens, jeeps en juichende mensen, je ziet het allemaal van zand. Soldaten delen sigaretten en chocola uit en langs de weg wordt er vrolijk met vlaggen gezwaaid. Iedereen is blij en opgetogen, want Nederland is bevrijd van de Duitse bezetting! Daarna even bijkomen van alle indrukken? Geen probleem! Na een lekker kopje koffie in het restaurant vervolg je uitgerust je weg naar buiten waar je ook nog eens 25 scenes tegenkomt. Maar dacht je dat je alles had gezien? Dan kom je bedrogen uit, want ’t Veluws Zandsculpturenfestijn is groter dan ooit!

Zoveel te zien…
Nadat je buiten bent geweest, kom je opnieuw in een enorme overdekte ruimte. Ook hier is weer heel veel te zien. Wat dacht je van een spectaculair zandbeeld van ‘Operation Market Garden’? Het was een van de grootste geallieerde operaties uit de Tweede Wereldoorlog met als doel de bruggen over Maas, Waal en Rijn in Nederland in handen te krijgen. Daarom hebben de kunstenaars deze gebeurtenis ook groots in zand uitgebeeld. Maar… ook de concentratiekampen, de Engelandvaarders, Hotel de Wereld, de gewonden, de onderscheidingen, de communicatie en de wapens van toen, het herdenken en de wederopbouw worden allemaal uitgebeeld in zand. Tevens ga je interessante weetjes terugzien. Want… er zijn vast nog dingen die je verrassend genoeg niet wist over de Tweede Wereldoorlog. Ga vooral even op het gezellige terras zitten en bekijk alle zandsculpturen nog eens op je gemak.

Bijzonder dagje uit
Afgelopen jaar won ’t Veluws Zandsculpturenfestijn de zilveren award voor het ‘Leukste uitje van Gelderland 2019’, een verkiezing die de ANWB organiseert. De organisatie is er trots op dat het evenement ook dit jaar is genomineerd en dus in de race is voor hét ‘Leukste uitje van Gelderland 2020.’ En… net als alle voorgaande edities van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn is er ook nu weer een ruimte ingericht waar bezoekers kunnen raden wat de ruim 40 zandsculpturen hier laten zien. Ieder bouwwerk in deze ruimte laat een plaatsnaam zien. Soms in de vorm van een rebus, soms in de vorm van een gebouw dat kenmerkend is voor de betreffende stad. Pak een formulier bij de ingang en vul de juiste letter(s) van de plaatsnaam in. Eén ding is zeker, als je in deze ruimte loopt, ga je vanzelf meedoen! Een bijkomend voordeel is dat er leuke prijzen te winnen zijn.

Bekijk de zandsculpturen ook van bovenaf…
Tijdens je bezoek aan ’t Veluws Zandsculpturenfestijn (er is zowel een binnen- als buitenterrein) zie je de zandsculpturen niet alleen vanaf de grond. Ook van bovenaf kun je een blik werpen op de bijzondere werken. Neem plaats in een van de karretjes die over de monorail rijden en ontdek het gehele buitenterrein (leuk voor jong en oud!). Zo zie je nog meer details en ervaar je hoe bijzonder alle werken samen zijn. Heb je alle zandbeelden gezien (en dat zijn er nogal wat!), dan kun je buiten op het terrein van de Beeldentuin op je gemak tuinideeën opdoen. Of geniet van een heerlijke lunch of high tea bij Brasserie-Lunchroom de Rozentuin in het nostalgische showroomdorp van ruim 1300 vierkante meter. En… vanaf het terrein loop je zo de Veluwse bossen in voor heerlijke wandeling.

Prijs & openingstijden
’t Veluws Zandsculpturenfestijn met een binnen- en buitenterrein vindt van 10 april tot en met 31 oktober 2020 plaats in de Beeldentuin in Garderen. Het is maandag t/m zaterdag geopend van 10.00 tot 17.30 uur (zondag is het gesloten). De toegangsprijzen bedragen:
– 0 t/m 5 jaar: gratis
– 6 t/m 12 jaar: € 5,00
– 13 jaar en ouder: € 10,00
Meer informatie over ’t Veluws Zandsculpturenfestijn is te vinden op www.zandsculpturen.nl.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie over ’t Veluws Zandsculpturenfestijn kunt u contact opnemen met JPR Communicatie. Telefoon: 055-5760030, e-mail: paul@jprcommunicatie.nl. U kunt ook contact opnemen met Eric Koetsier van De Beeldentuin, telefoon 0577-462482, e-mail: info@debeeldentuin.nl.