Ben je van plan om binnenkort te gaan shoppen met vriendinnen, wil je de gezonde lucht van de Veluwse bossen opsnuiven, ga je graag naar een bijzonder evenement of ben je op zoek naar leuke uitjes voor jou en de kinderen (tijdens de vakantie bijvoorbeeld)? Kom dan eens naar Apeldoorn. Deze ‘hoofdstad’ van de Veluwe, die bekend staat om zijn stadsparken en zijn ‘groene’ karakter, is verrassend leuk en heeft heel veel te bieden. Kortom: Apeldoorn heeft alles voor een heerlijke dag (of meerdere dagen) uit! En dan moet je niet alleen denken aan de Julianatoren, Apenheul of Paleis het Loo…

Dagje Apeldoorn? Doen!
Nog even en dan vieren veel mensen hun vakantie op één van de campings in de omgeving van Apeldoorn. En… vanaf de camping op de Veluwe ben je zo in Apeldoorn voor een leuk dagje uit. Ga bijvoorbeeld eens naar het Zwitsal terrein waar vroeger de potjes babyzalf werden gemaakt. Nu kun je er tweedehands shoppen, bierbrouwerij De Vlijt bezoeken, skateboarden of trampoline springen. Daarna een drankje doen? Geen probleem! Bij SOAP, een ‘strandtent’ in Ibiza stijl, kun je met je voeten in het zand heerlijk relaxen. Ook één van de zomermarkten in en rond Apeldoorn zijn leuk om te bezoeken. Of ga lekker zwemmen in het Boschbad, een uniek openluchtzwembad middenin het bos met verschillende glijbanen en speeltoestellen. Maar dat is nog niet alles! Apeldoorn biedt je het hele jaar door de meest leuke uitjes die het bezoeken meer dan waard zijn en bovendien betaalbaar en soms zelfs gratis zijn. Kijk maar eens op www.uitinapeldoorn.nl.

Middenin de natuur topfilms kijken
Ben je op zoek naar een heel speciaal avondje uit? Van vrijdag 17 tot en met zaterdag 25 augustus kun je in Apeldoorn naar het grootste Openlucht Filmfestival van Nederland. In Stadspark Berg en Bos kijk je middenin het bos naar de laatste bioscoop hits en film premières op een mega filmdoek. Toppers als Mission: Impossible – Fallout, Mamma Mia! Here We Go Again en Jurassic World: Fallen Kingdom staan stuk voor stuk op het programma. En hoe kan het ook anders op de Veluwe. Ook ‘Wild’, de film waarin gedurende de vier jaargetijden drie dieren worden gevolgd; de vos, het edelhert en het wilde zwijn, ontbreekt natuurlijk niet in de programmering! Alle films beginnen om 21.15 uur, dus de tweede helft van de film kijk je in een donker bos. Het Vue Openlucht Filmfestival heeft 1000 zitplaatsen in de buitenlucht. De overdekte tribune biedt nog eens plaats aan 500 bezoekers. Kijk voor het complete programma en/of het boeken van tickets op www.openluchtfilmfestival.nl. Stadspark Berg & Bos ligt naast Apenheul. Houd rekening met een wandeling van zo’n 10 tot 15 minuten vanaf de ingang van het park naar de Bosweide.

Klimbos Veluwe, voor wie wel toe is aan wat adrenaline
In Stadspark Berg & Bos is overdag meer te doen! Zo kun je er het hele jaar heerlijk wandelen (probeer ook het twee kilometer lange Kidsnatuurpad eens), kun je het herten- en zwijnenbos bezoeken, is er een grote speelweide met een waterspeelplaats en klimrekken én beklim je de hoogste uitkijktoren van de Veluwe. Nog niet uitgeklommen? Voor iedereen die wel toe is aan wat adrenaline, ga je naar Klimbos Veluwe dat ook in het park ligt. Je vindt hier uitdagende bruggen, netten, stevige lianen en hele gave tokkelbanen. Vanaf een minimale reikhoogte van anderhalve meter kun je al starten met de oranje route in het Juniorbos. Maar… er zijn meer routes die verschillen in niveau en hoogte. Voor wie durft neemt de route ‘No Limit’, een traject waarbij je je klimkunsten op zo’n 18 meter boven de grond mag laten zien. Voor een echte adrenaline kick sluit je af met de grijze route waarbij je een vrije val maakt en met de bungee in een gigantisch net terecht komt. In totaal heb je 3,5 uur tijd om te klimmen, dus leef je van harte uit! Het is soms wel even slikken als je hoog tussen de boomtoppen staat, maar wees niet bang! Veiligheid is gegarandeerd door een continu zekersysteem. Hierdoor kan iedereen zelfstandig klimmen. Kijk voor meer informatie op www.klimbos.nl.

Stap terug in de tijd met de Veluwsche stoomtrein
Alles is veranderd, maar de stoomtrein over de meer dan honderd jaar oude spoorlijn tussen Apeldoorn en Dieren is gebleven. Niet als een dagelijks vervoermiddel, maar wel als een bijzondere attractie. Dus… wil je wel eens op een ouderwetse manier reizen? Ga dan terug in de tijd en beleef het indrukwekkende geluid van de stoomfluit en de trekkracht van de machtige stoomlocomotieven. Tip! In de zomermaanden is het mogelijk je reis met de stoomtrein te combineren met een boottocht over de IJssel. Start bijvoorbeeld op het station van Apeldoorn waar de stoomtrein voor je klaarstaat. In Beekbergen stap je even uit, want dit is hét hart van het levend spoorwegmuseum. In Dieren, het eindpunt van je reis, ga je met de boot de IJssel over en word je afgezet in Zutphen. Hier staat de Arriva trein voor je klaar om je weer naar Apeldoorn te brengen. Hoe leuk is dat? Daarna kun je uiteraard het gezellige Apeldoorn nog even verkennen. De Veluwsche stoomtrein rijdt tot en met 28 oktober. Kijk voor meer informatie op www.uitinapeldoorn.nl/stoomtrein.

Radio Kootwijk
Ga je een lang weekend naar Apeldoorn? Huur dan eens een fiets en ga dwars door de Veluwse bossen via het dorpje Hoog Soeren naar Radio Kootwijk, waar je kennis maakt met het monumentale zendstation. Dit imposante bouwwerk dat associaties oproep met een kathedraal (vandaar dat het gebouw al snel deze ‘bijnaam’ kreeg), ligt in een prachtig gebied waar bomen plaatsmaken voor heidevelden en zandverstuivingen. Het gebouw werd in 1923 door de toenmalige PTT in gebruik genomen. Koningin Emma opende in 1929 de radiotelefoondienst met de woorden ‘Hallo Bandoeng, hoort u mij?’ Vanaf die tijd kon Nederland bellen met Nederlands-Indië. De zendfunctie werd al gauw uitgebreid en behalve met Indië kwamen er verbindingen met andere continenten en landen tot stand. In de oorlog gebruikten de Duitsers het station voor communicatie met onderzeeboten. Eind 1998 ging Radio Kootwijk definitief uit de lucht. Wat bleef was een wonderlijk bouwwerk in combinatie met een ongerepte omgeving. Kijk voor meer informatie op www.uitinapeldoorn.nl/radio-kootwijk.

Loenense Waterval
Een waterval in Nederland? Voor een land zonder bergen en nagenoeg geen heuvels klinkt dat als een sprookje. Toch heeft Nederland een heuse waterval. Met een verval van 15 meter is de waterval bij Loenen (gemeente Apeldoorn) de hoogste van Nederland! Maar de waterval ontstond niet vanzelf… Voor de economische ontwikkeling van Apeldoorn werd in 1825 het Apeldoorns kanaal gegraven. Om de toevoer van water in het kanaal zeker te stellen, werden er kunstmatige beekjes (sprengen) aangelegd. Zo’n spreng ontspringt uit een kunstmatig aangelegde bron waar grondwater omhoog komt. Omdat in deze spreng het hoogteverschil nogal fors was, werd er een waterval (bestaande uit trappen) aangelegd. Wil je het met eigen ogen zien? De waterval is te vinden op een stukje lopen vanaf parkeerplaats Vrijenberg aan de grote weg (N786) van Loenen naar Beekbergen. De toegang is gratis en de parkeerplaats is gelijk een perfecte uitvalsbasis voor wandel- en fietstochten over de Veluwe. Op zaterdag 13 en zondag 14 oktober 2018 kun je zelfs meelopen met de 45e editie van de watervalwandelingen in Loenen. Bepaal zelf de afstand die je wil lopen en geniet van de prachtige natuur. Kijk voor meer informatie op www.uitinapeldoorn.nl.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie en/of beeldmateriaal over Apeldoorn en de verschillende uitjes kunt u contact opnemen met JPR Communicatie. Telefoon: 055-5760030, mail: paul@jprcommunicatie.nl.

Over Apeldoorn
Apeldoorn is met meer dan 160.000 inwoners de tweede stad in de provincie Gelderland. Op de lijst ‘grootste steden van Nederland’ bezet deze ‘stad’ zelfs een 11e plaats. Tel daar de mooie pittoreske dorpjes, die op een steenworp afstand van Apeldoorn liggen, bij op en je ervaart het beste van de Veluwe.