Woensdag 13 juni jl. was het dan zover! De eerste rechtstreekse zomervlucht van Voigt Travel naar Skellefteå, in het noorden van Zweden, was een feit. Aan boord zaten vakantiegangers, maar ook een groep journalisten die op uitnodiging Zweeds Lapland mochten beleven en ontdekken. Want… JPR Communicatie organiseerde in opdracht van Voigt Travel een persreis van woensdag 13 tot en met zaterdag 16 juni. Overigens vliegt Voigt Travel, in samenwerking met Transavia, tot en met 26 september elke woensdag rechtstreeks van Rotterdam The Hague Airport naar Skellefteå en Rovaniemi in Fins Lapland.

Zaten we zojuist nog in de stress en hectiek van Nederland, drie uur later konden we de rust en ruimte van het noordelijke deel van Scandinavië ervaren. In de maanden juni en juli wordt het hier nooit donker: de zon schijnt 24 uur per dag, 7 dagen per week. Eind augustus begint de Indian Summer, met intense herfstkleuren. ’s Nachts wordt het weer donker en dus is de kans groot dat je het noorderlicht ziet, een magische ervaring!

Maar goed…wij waren er midden juni, dus het licht ging niet meer uit. Na een hartelijk welkom op de luchthaven van  Skellefteå vertrokken we met onze auto naar het nabijgelegen Skellefteå, een stad met zo’n ruim 32.000 inwoners. Na het inchecken in het rustieke Stiftsgården werden we tijdens de voortreffelijke lunch in de ontbijtzaal van het voormalige herenhuis, dat dateert uit 1802, verwelkomt door Tomas Marklund, niemand minder dan de burgemeester van de stad.

Hij was het die ons een rondleiding gaf. We bezochten al wandelend de Landskyrkan-kerk, die op slechts 200 meter afstand van het hotel ligt. Via de rivier, waar je uitstekend kunt vissen op zalm en forel, liepen we naar de oude houten huisjes die nu als zomerverblijf zijn ingelijfd. Vroeger werden deze pittoreske huisjes gebruikt om te overnachten als je van ver moest komen om naar de kerk te gaan.

’s Avonds dineerden we langs de oever van de rivier bij Bryggargatan, een klasse restaurant dat wordt gerund door twee gepassioneerde koks. Het eten is er geweldig, het uitzicht is fenomenaal en de bediening vriendelijk. Tip! Neem eens een lokaal biertje van de kaart.

Na een heerlijke nacht in een kamer met verduisterende gordijnen (het blijft buiten tenslotte licht), was het tijd om door te rijden naar het dorpje Svansele waar je het Svansele Wilderness Center vindt. Na ongeveer een uurtje rijden werden we hartelijk welkom geheten. De auto werd geparkeerd en de fietsen stond klaar, zowel mountainbikes als fat bikes (fietsen met heel brede banden). Even later fietsten we door de wildernis van Zweeds Lapland, wat een beleving. Muggen? Niet gezien! Een paar uurtjes later kwamen we aan bij een groot meer waar het kampvuur werd aangedaan. Niet voor de warmte, maar om te koken. Er werd een heerlijke outdoor lunch aangeboden. En wat smaakt dat lekker als je actief bezig bent geweest.

Later in de middag op het Wilderness Center werden we getrakteerd op een rondleiding door het gelijknamige museum waar je de wildlife van Zweden ontmoet. Maar… je maakt ook kennis met allerlei wapens waar mee wordt gejaagd, vallen waar dieren mee werden gedood en de meest uitgebreide visgerei. Na een momentje van rust in het Knutes hotel (de één ging voetbal kijken, het WK was tenslotte begonnen, de ander ging even bellen met het thuisfront en weer een ander ging even slapen), was het tijd voor het diner. En… wat voor een diner! Per fiets en quad gingen we naar een blokhut waar boven het vuur flinke pannen stonden met zowel rendier- als elandvlees. Wat een traktatie. Dit vlees smaakt heerlijk en is bovendien botermals. Om de dag perfect af te sluiten was het na het eten tijd voor de sauna om vervolgens te genieten in de hot tub met een fantastisch uitzicht over de rivier. Wat wil een mens nog meer?

De volgende ochtend, na een uitgebreid ontbijt, pakten we de auto weer om zo’n anderhalf uur te rijden naar Stormyrberget, een boerderij waar we een heerlijke Fika aangeboden kregen. Maar wat is een Fika eigenlijk? Het is in ieder geval een begrip in Zweden. Kort gezegd staat het voor ‘bijkletsen met vrienden onder het genot van koffie en iets lekkers’. Alleen dan veel specialer. Het staat voor écht de tijd voor elkaar nemen, uitgebreid genieten van je drankje (het hoeft echt niet perse koffie te zijn) en zoetigheid en dat alles in een heerlijk ontspannen setting. En… ontspannen was het! Leuk is het ook om hier te overnachten. Kinderen mogen ’s morgens met de boer mee om de kalfjes, kippen, schapen en varkens te voeren.

Na onze Fika, stapten we de auto weer in om naar de volgende en laatste accommodatie van onze persreis te rijden. We reden naar Brändon Lodge, een fantastisch vakantiepark dat nabij de stad Luleå pal aan de Botnische Golf ligt. We deelden met z’n tweeën een prachtige blokhut met uitzicht op de zee, waarbij iedereen uiteraard een eigen slaapkamer had. Nadat we ons hadden geïnstalleerd, stonden de gidsen (en de husky’s) al op ons te wachten. Het was tijd voor actie! We konden kiezen uit fietsen op de fat bike, zee kajakken of suppen (peddelsurfen). Zelf ging ik zee kajakken en wat was dat leuk! Het is even wennen in een voor mij zo’n instabiel bootje, maar als je even oefent, ga je als een speer door het zeewater.

Na het diner, stond er nog een boottocht op het programma om de archipel met haar vele eilanden te bezoeken. We bezochten o.a. een eiland met heel veel typisch Zweedse huisjes die vroeger door de vissers werden gebruikt (nu zijn het vakantiewoningen) en kwamen zelfs nog een eland tegen, hét symbool van Zweden. Wat een afsluiter! De reis zat er al weer op, want de volgende ochtend vroeg werd er terug gevlogen naar Nederland. Maar… wat is Zweeds Lapland een prachtige bestemming. En de vooroordelen zijn bij mij weggenomen. Geen muggen, lekker weer en zeker betaalbaar!

De journalisten die tijdens deze reis op uitnodiging van Voigt Travel aanwezig waren, gaan binnenkort aandacht besteden aan zowel Finland als Noorwegen. Houd de media dus in de gaten!