Op 17 april, is het zover. Dan lanceert Apeldoorn een app voor een wel heel bijzondere wandeling! Want… op 17 april 1945 werd Apeldoorn, dé hoofdstad van de Veluwe, bevrijd door de Canadezen. Om deze helden te eren en te herdenken, wordt de ‘Canadian Walk’ geopend die in het teken staat van 75 jaar bevrijding. Tijdens je wandeling kom je 26 speciale tegels tegen met daarop een maple leaf, hét nationale symbool van Canada. En… bij iedere tegel krijg je via een gratis app op je telefoon een bijzonder verhaal te horen over de geschiedenis van Apeldoorn tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Speciale wandelroute
Eén keer in de vijf jaar (sinds 1980) werd er in Apeldoorn een groot nationaal defilé georganiseerd waarbij veteranen massaal werden toegejuicht. De defilés groeiden uit tot een compleet volksfeest vol bijzondere ontmoetingen en emoties. Ook aan de andere kant van de Atlantische Oceaan werd Apeldoorn een begrip. Canadese tv-zenders deden verslag van de tochten en veteranen keken uit naar een volgende Nederlandse ontvangst. Maar… het zat er een keer aan te komen dat de tijd het evenement genadeloos zou inhalen. Niet in de zin dat er geen animo meer voor is, maar doordat er nog maar weinig bevrijders in leven zijn. Een echt defilé gaat er dan niet meer komen, een speciale wandelroute door Apeldoorn gaat dat vervangen als permanent eerbetoon aan de bevrijders.

Bijzondere verhalen
De Canadian Walk (circa twee kilometer) volgt voor een groot deel het parcours van de vroegere defilés in Apeldoorn. Het startpunt van de wandelroute is het Nationaal Canadees monument van de ‘Man met de Twee Hoeden’ aan de Loolaan. Er staat een kopie van dit monument in de hoofdstad van Canada, in Ottawa. Een andere markante plek tijdens de wandeling is aan de overkant van de straat. Want na de opmars van de geallieerden in Frankrijk en België verruilde Rijkscommissaris Arthur Seyss-Inquart zijn hoofdkwartier in Den Haag voor een villa in Apeldoorn, om precies te zijn aan de Loolaan op nummer 554. Hier, vlakbij Paleis het Loo waar veel Duitsers zaten, zetelt tot het einde van de oorlog de hoogste nazileider van bezet Nederland. Onder de heuvel in de voortuin van de villa bevindt zich de bunker waarin hij en zijn staf gingen schuilen wanneer er luchtalarm was.

Boom der Vrijheid in hartje centrum
Vanaf het moment dat de app wordt gelanceerd, kunnen gebruikers van deze app de wandeling daadwerkelijk lopen én beleven! Tijdens de wandeling hoor je 30 bijzondere en persoonlijke verhalen over de geschiedenis van Apeldoorn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een bijzondere stop is er ook in het Oranjepark bij het monument dat daar staat. Op die plek gaat het verhaal vooral over de dagen van de bevrijding. De wandeling eindigt in hartje centrum bij de Boom der Vrijheid, een nieuw en blijvend kunstwerk op een gevel dat voorzien is van levend groen. De bewoners van het pand gaan de groeiende planten verzorgen. Kijk voor meer informatie over de Canadian Walk en andere verrassende uitjes op www.uitinapeldoorn.nl.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie en/of beeldmateriaal over de Canadian Walk kunt u contact opnemen met JPR Communicatie. Telefoon: 055-5760030, mail: paul@jprcommunicatie.nl. 

75 bevrijding in Apeldoorn
In het kader van 75 jaar bevrijding worden er in de periode van 17 april tot en met 10 mei veel activiteiten in Apeldoorn georganiseerd, waaronder de opening van de Canadian Walk, dodenherdenking Eerbewijs op 4 mei, het Bevrijdingsfestival Apeldoorn op 5 mei en het Canadees bevrijdingsfestival dat op 9 en 10 mei plaatsvindt op het voorterrein van Paleis Het Loo. De organisatie hoopt op de komst van nog enkele Canadese veteranen.