Heb je het over de Veluwe, dan staan wandelen en fietsen nog steeds hoog op het wensenlijstje. Niet voor niets, want je maakt er kennis met een prachtige natuur zoals dichtbegroeide bossen, heidevelden en zandverstuivingen. Middenin deze groene oase ligt Apeldoorn. Deze ‘hoofdstad’ van de Veluwe, heeft er een fietsroute bij. En… wat voor een! Vanaf Apeldoorn CS fiets je nu met behulp van het knooppuntennetwerk dwars door de Veluwse bossen naar Het Nationale Park De Hoge Veluwe, dat op circa 15 kilometer van het centraal station ligt. Onderweg kom je voldoende bezienswaardigheden en rustpunten tegen die het afstappen de moeite meer dan waard maken!

De fietstocht
Na je vertrek vanaf station Apeldoorn, fiets je in de richting van Beekbergen waar je een korte stop kunt maken bij de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. Daarna kom je al snel in het bosrijke gebied van Hoenderloo, waar het heerlijk fietsen is. Neem in Hoenderloo een ijsje bij IJs van Co, de wereldberoemde ijsmaker met een geheim ijsrecept waar mensen in de zomer met liefde lang voor in de rij staan. Je bent nu trouwens al bijna bij de ingang van Het Nationale Park De Hoge Veluwe, waar je o.a. het nieuwe Park Paviljoen kunt bezoeken, dat onlangs is geopend door niemand minder dan Koning Willem Alexander. En… het Park biedt je een uitgelezen kans om wild te spotten! Na je bezoek, fiets je op je gemak weer terug naar Apeldoorn. Stop onderweg gerust bij de Hoog Buurlose heide en zie hoe een herder zijn kudde schapen laat grazen.

Apeldoorn, verrassend leuk!
Hoe leuk is het om je bezoek aan Het Nationale Park De Hoge Veluwe te combineren met een bezoek aan Apeldoorn. Je begint en eindigt uiteindelijk je fietstocht in deze stad die verrassend leuk is. Alles wat een grote stad te bieden heeft, vind je in Apeldoorn. Van een bruisende binnenstad met gezellige terrassen en verrassende winkels tot statige stadparken en interessante musea zoals het CODA museum en ACEC. Blijf je een nachtje slapen? Dan kun je de volgende dag een bezoekje brengen aan Apenheul, Julianatoren, Paleis het Loo of als het mooi weer is aan het Boschbad, het grootste openluchtzwembad van Nederland. Maar dat is nog niet alles! Apeldoorn biedt je het hele jaar door de meest leuke uitjes die het bezoeken meer dan waard zijn en bovendien betaalbaar en soms zelfs gratis zijn. Kijk maar eens op www.uitinapeldoorn.nl.

Kunst en natuur
Het Nationale Park De Hoge Veluwe is een overweldigend mooi gebied waar natuur en cultuur elkaar op een prachtige manier aanvullen en afwisselen. Deze groene schatkamer met maar liefst 5.400 hectare aan natuur is een hoogtepunt van je bezoek aan de Veluwe én Apeldoorn! In het Park kun je niet alleen fietsen en wandelen, maar je bent natuurlijk ook van harte welkom bij het wereldberoemde Kröller-Müller Museum. Met bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen bezit het museum de op een na grootste Van Goghverzameling ter wereld. Daarnaast bevat de collectie topstukken van moderne meesters als Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan. Wil je een wel heel bijzonder museum ontdekken? Ga dan naar het Museonder, het eerste ondergrondse museum ter wereld. De tentoonstelling geeft je een verrassend beeld van alles wat er onder het aardoppervlak leeft en wat er vroeger geleefd heeft.


Prijs en verkrijgbaarheid
De nieuwe fietsroute met uitleg over elf bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt, is gratis te downloaden via de website www.uitinapeldoorn.nl/fietsroute-stad-en-natuur. Ook kun je terecht bij toeristische informatie punten in Apeldoorn, Beekbergen, Hoenderloo en Loenen voor een fysieke kaart. Toegangskaarten voor Het Nationale Park De Hoge Veluwe koop je bij de ingang van het Park. Geen fiets bij de hand? Kijk op www.uitinapeldoorn.nl waar je makkelijk een adres vindt voor het huren van een fiets. Of neem je eigen fiets(en) mee en parkeer je auto aan de achterkant van het station of in parkeergarage Koningshaven.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie en/of beeldmateriaal over de nieuwe fietsroute (fietsen van Apeldoorn naar Het Nationale Park De Hoge Veluwe) kunt u contact opnemen met JPR Communicatie. Telefoon: 055-5760030, mail: paul@jprcommunicatie.nl. 

Over Apeldoorn
Apeldoorn is met meer dan 160.000 inwoners de tweede stad in de provincie Gelderland. Op de lijst ‘grootste steden van Nederland’ bezet deze ‘stad’ zelfs een 11e plaats. Tel daar de mooie pittoreske dorpjes, die op een steenworp afstand van Apeldoorn liggen, bij op en je ervaart het beste van de Veluwe.