Bij de Beeldentuin in Garderen vindt tot en met 27 oktober 2018 voor de tiende keer het bijzondere evenement ’t Veluws Zandsculpturenfestijn plaats. Tijdens dit jubileumjaar is er gekozen voor het thema ‘Hollandse Meesters’, waarbij bekende schilderijen, prenten en tekeningen van Hollandse Meesters zijn vertaald naar de meest indrukwekkende zandcreaties. Uiteraard mag de Nachtwacht, hét meesterwerk van Rembrandt van Rijn, dit jaar niet ontbreken. Daarom hebben de carvers van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn de grootste Nachtwacht ter wereld gemaakt, uiteraard helemaal van zand.

Zie de carvers in actie 
Zo’n vijfentwintig kunstenaars zijn al weken hard aan het werk om in totaal honderd beroemde schilderijen tot leven te wekken. En… dat is gelukt! Alleen bij de Nachtwacht, een enorm bouwwerk van maar liefst 5 meter breed en 5½ meter hoog, zat het even tegen en stortte gedeeltelijk in. Het evenement opende vrijdag 13 april haar deuren, maar aan de Nachtwacht wordt de hele maand april nog gewerkt. Hoe leuk is dat? Op deze manier kan het publiek de carvers met al hun gereedschappen nu eens echt in actie zien!

Grandeur van de Gouden Eeuw
Het plein tegenover het indrukwekkende zandbeeld straalt de grandeur van de Gouden Eeuw uit, de periode waarin onze Hollandse Meesters hun schilderijen maakten. Symmetrie en strakke vormen overheersen en in het midden staat een struik waar het water uit lijkt te stromen en fungeert als fontein. Tel daar een overdaad aan gekleurde bloemen bij op en je hebt een prachtige plek waar je op je gemak kunt genieten van de Nachtwacht, een zandprestatie van wereldklasse.

Beroemde Hollandse Meesters
Naast heel veel zandsculpturen vind je op terrein van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn ook een heuse expositieruimte waar zo’n 40 schilderijen hangen en het lijkt alsof je zo het Rijksmuseum in loopt. Hier hangt ook de Nachtwacht in volle glorie. Kunstenaar Jacob Tuijn uit Emmen maakte het meesterwerk van Rembrandt van Rijn op ware grootte na (4,37 meter bij 3,63 meter) en deed er ruim vijf jaar over. Ook andere schilderijen van Hollandse Meesters uit de 17e eeuw, waaronder het beroemde Melkmeisje en het Meisje met de parel van Johannes Vermeer, heeft de kunstschilder tot in detail nageschilderd en zijn te zien in de expositieruimte.

Prijs & openingstijden
’t Veluws Zandsculpturenfestijn met een binnen- en buitenterrein vindt tot en met 27 oktober 2018 plaats in de Beeldentuin in Garderen. Het is maandag t/m vrijdag geopend van 10.00 tot 17.30 uur. Zaterdag is het geopend van 10.00 tot 17.00 uur (zondag is het gesloten). De toegangsprijzen bedragen: 6 t/m 12 jaar (€ 4,50), 13 jaar en ouder (€ 9,50). Kinderen tot en met 5 jaar mogen gratis naar binnen. Meer informatie over ’t Veluws Zandsculpturenfestijn is te vinden op www.zandsculpturen.nl.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie over ’t Veluws Zandsculpturenfestijn kunt u contact opnemen met JPR Communicatie, Prof Röntgenstraat 8, 7311 AM in Apeldoorn. Telefoon: 055-5760030, e-mail: paul@jprcommunicatie.nl. U kunt ook contact opnemen met Eric Koetsier van De Beeldentuin, telefoon 0577-462482, e-mail: info@debeeldentuin.nl.