Zeg eens eerlijk? Heb je wel eens gepuzzeld? En dan moet je niet denken aan sudoko’s, kruiswoordpuzzels of woordzoekers, maar aan ouderwetse legpuzzels. Of misschien puzzel je nog steeds. In ieder geval ben je dan niet de enige, want puzzelen is razend populair! Niet iedereen komt er voor uit, maar deze (geheime) hobby is superleuk, ontspannend en heel rustgevend. En… heel sociaal, want je zult merken dat als je in de woonkamer aan tafel aan een legpuzzel begint, vrienden of andere leden van het gezin al snel ook een puzzelstukje willen aanleggen. Maar dat is nog niet alles!

Puzzelen geeft je een lekker gevoel
In het maken van een legpuzzel gaan heel wat plezierige uurtjes zitten. Je geduld wordt in ieder geval steeds weer op de proef gesteld om dat ene puzzelstukje te vinden. Een ding is zeker! De tijd vliegt voorbij als je intensief en geconcentreerd bezig bent. En puzzelen, verbetert je geheugen omdat tijdens het puzzelen zowel je linker- als je rechter hersenhelft aan het werk worden gezet. Daarbij maak je tijdens het puzzelen ook nog eens het geluksstofje dopamine aan. Deze stof speelt een belangrijke rol bij het beloningssysteem in onze hersenen. Want wat geeft het een lekker gevoel als je het juiste stukje hebt gevonden dat naadloos in het andere past waardoor de puzzel langzaam tot leven komt.

Ravensburger, sinds 1891
Wil je dat geluksgevoel zelf eens ervaren? Online en in de winkel kom je verschillende legpuzzels tegen, waaronder die van Ravensburger. Zoek je op Internet op Ravensburger, dan kom je echt de leukste puzzels tegen voor jong en oud. Niet voor niets, want dit bedrijf uit het Zuid-Duitse stadje Ravensburg, maakt al legpuzzels sinds 1891. Deze schat aan ervaring heeft ervoor gezorgd dat alle puzzelstukjes een perfecte pasvorm hebben, waarbij geen enkel puzzelstukje gelijk is van vorm. Of je nu kiest voor een 150, 500, 1000 of 3000 stukjes legpuzzel. Zelfs bij de grootste legpuzzel ter wereld, die om precies te zijn uit 40.320 stukjes bestaat, is geen puzzelstukje gelijk van vorm. Tip! Puzzelen wordt gemakkelijk én leuker als je vooraf de puzzelstukjes op kleur sorteert en begint met de randen.

3D Puzzels
Ravensburger heeft naast heel veel legpuzzels met de mooiste afbeeldingen in allerlei formaten ook 3D Puzzels van bekende gebouwen zoals de toren van Pisa, de Eiffeltoren en de Big Ben. Een aantal van de 3D Puzzels is zelfs voorzien van verlichting. Is de puzzel klaar, dan zorgen verschillende gekleurde led lampjes voor een schitterend effect. Ook van de bekende VW bus T1, de eerste bestelwagen van Volkswagen heeft Ravensburger nu een 3D Puzzel gemaakt. De 162 deels buigzame puzzelstukjes passen perfect in elkaar en vormen met de extra accessoires, een stabiel driedimensionaal voertuig. En dat zonder lijm! Klaar? Geef je 3D puzzel dan een mooi plekje in huis of… je garage.

Fleroux legpuzzelserie ‘Cities of te World’
De legpuzzelserie ‘Cities of the World’ van Ravensburger is ook een aanrader. De serie bestaat inmiddels uit verschillende wereldsteden, waaronder Rio de Janeiro, Parijs, Amsterdam (zowel zomer als winter), New York, Londen en Wenen. Tekenaar Frans Le Roux zorgt ervoor dat je naar de afbeelding blijft kijken en… steeds weer doldwaze dingen ontdekt. Ook de Amerikaanse toeristen Bob en Nancy kom je tegen op iedere legpuzzel die uit 1000 stukjes bestaat. Wat ze precies meemaken op hun reizen? Ja, om dat te weten te komen, dien je eerst de puzzel goed in elkaar te leggen. Pas dan zie je namelijk dat de situatie op de doos anders is dan op de afbeelding van de legpuzzel.

Opgeruimd staat netjes
Wanneer je regelmatig puzzelt, dan mogen puzzelaccessoires natuurlijk niet ontbreken. Zo is er ‘Roll your Puzzle’, hét ideale opruimsysteem voor niet afgemaakte puzzels en puzzels die af zijn, zodat de puzzel mooi intact blijft (geschikt voor puzzels tot 1500 stukjes, prijs € 17,99). Overigens is er ook een ‘Roll your Puzzle XXL’ speciaal voor legpuzzels van 1000 – 3000 stukjes (prijs: € 25,99). Sort your Puzzle, een puzzel sorteerbak met zes stapelbare bakjes helpt je de puzzelstukjes beter te sorteren en op te bergen (prijs € 15,99). Of misschien lijm je de puzzel wel vast met Puzzel Conserver, een speciale lijm om puzzels van groot formaat vast te plakken (prijs € 8,99).

Prijs en verkrijgbaarheid
De legpuzzels van Ravensburger (500 – 3000 stukjes) variëren in prijs van € 11,99 tot € 39,99. De Volkswagen Bulli T1 3D Puzzel heeft een winkelverkoopprijs van € 29,99. Andere 3D puzzels van Ravensburger variëren in prijs van € 8,99 tot € 59,99. De legpuzzels uit de serie ‘Cities of the World’ hebben allemaal een prijs van € 15,99. Alle producten zijn zowel online als bij speelgoedwinkels verkrijgbaar. Kijk voor meer informatie op www.ravensburger.nl.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie over de (leg)puzzels van Ravensburger kunt u contact opnemen met JPR Communicatie, Prof. Röntgenstraat 8, 7311 AM in Apeldoorn. Telefoon 055 – 5760030, e-mail: paul@jprcommunicatie.nl.