Wie wel eens op Madeira is geweest, zal het beamen. Dit Portugese eiland in de Atlantische Oceaan is verrassend leuk. De bergen zijn er hoog, de kliffen steil, de uitzichten grandioos en de natuur uitbundig. Er is echt van alles te doen, van wandelen langs de levadas tot slenteren langs de boulevards en van dolfijnen spotten tot zwemmen in de door lava gevormde baden. Maar er is meer en dat kom je niet tegen in de vele reisgidsen… Vivencia Travel, dé Portugal & Spanje specialist, zet het voor je op een rijtje.

Adrenalinekick
Dat je op Madeira heerlijk kunt wandelen weten we wel. Dat het eiland vol staat met bloemen is ook niets nieuws. Maar… wist je dat dat je er ook kunt klimmen, klauteren en abseilen tijdens een canyoning tocht? Ga met een gids op pad en ontdek de mooiste plekjes waar je anders niet zo snel komt. Je moet er wel wat voor doen, want als je niet kunt klimmen, glijden of springen, dan moet je toch echt abseilend naar beneden. Durf je nog? Er zijn voldoende aanbieders op Madeira en er zijn verschillende niveaus: van beginner tot gevorderd.

Gratis Carwash
Ga je naar Madeira, dan is het verstandig om een auto te huren. Op deze manier ontdek je het relatief kleine eiland op je gemak. Sommige wegen hebben een behoorlijk stijgingspercentage, dus neem niet het allergoedkoopste type. Ook een navigatiesysteem is verstandig. Stel ‘m dan in voor een tochtje naar Ponta do Sol, een leuk stadje dat tevens de zonnigste plaats van het eiland is. Hier in de buurt loopt een weg met tunnels waarvan je denkt ‘mag ik hier wel doorheen?’. Gewoon doen! Even later zie je een waterval op de weg kletteren. Leuk om doorheen te rijden. Vaak is het er rustig, dus als het heel warm is, kun je ook even uit de auto stappen voor een verkwikkende douche. Naar een Car Wash hoef je in ieder geval even niet meer…

De mooiste zonsondergang
Wil je genieten van een mooie zonsondergang? Ga dan naar het meest westelijke puntje op het eiland, namelijk naar Ponta do Pargo. Hier parkeer je je auto gemakkelijk, kun je lekker eten bij het restaurant met uitzicht op zee en kun je een wandeling maken langs de stijlen kliffen. Pas wel op! Hekken staan er niet en menigeen wil zo dicht mogelijk langs de rand van de afgrond staan voor een mooie foto. Houd kleine kinderen dus aan de hand! Na afloop kun je ook nog een klein museum bezoeken dat in de vuurtoren is gevestigd.

Lekker eten en drinken
Op Madeira kun je heerlijk eten voor een goede prijs. Houd je van vis? Ga dan eens voor het gerecht ‘Espada com Banana’. In zo’n beetje ieder restaurant staat deze specialiteit op de kaart: de zwarte degenvis met banaan. Die combinatie met banaan is misschien een beetje vreemd, maar lekker is het wel! Ga niet kijken op Internet hoe de vis er uitziet, want een knapperd is het niet. De vis heeft veel kleine scherpe tanden en grote zwarte ogen, maar dat zie je niet terug op je bord. En… uiteraard mag een Madeira wijn of een glaasje Poncha niet ontbreken tijdens het diner. Poncha wordt gemaakt van rum uit Madeira met honing, aangevuld met vers citroensap, sinaasappelsap of passievruchtensap. Tip! Op Madeira zijn suikerrietfabrieken te vinden waar je kunt zien hoe suikerriet wordt verwerkt tot rum. Uiteraard kun je er ook rum proeven en kopen.

Strand
Madeira staat niet bekend om haar mooie zandstranden, het is uiteindelijk een vulkanisch eiland. Toch zijn er zat prachtige baaitjes met kiezelstenen, kunstmatig aangelegde stranden voor wie per se op het goudgele zand wil liggen en zijn er door de natuur gevormde zwembaden, omringd door lavarotsen, pal aan de oceaan. Let wel op waar je je handdoek neerlegt, want de golven van de zee spoelen over de rand van het bad en kunnen wel eens voor een metershoge verrassing zorgen… Voor wie echt een dagje strandvakantie wil beleven, gaat naar het nabijgelegen eiland Porto Santo, ofwel het ‘gouden eiland’. Hier vind je dan ook kilometers aan goudgele stranden met wuivende palmbomen. Zelfs de beroemde ontdekkingsreiziger Christopher Columbus heeft hier gewoond en… geef ‘m eens ongelijk.

Funchal
Aan mooie natuur geen gebrek op het eiland Madeira. Maar… af en toe in een stad terechtkomen is ook niet verkeerd, bijvoorbeeld in Funchal (de hoofdstad van het eiland). Nauwe met lavasteentjes geplaveide straatjes maken de stad gezellig en intiem. En… bezienswaardigheden zijn er genoeg. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de kathedraal en de kloosterkerk. Of bezoek één van de stadstuinen, want net als de rest van het eiland is ook Funchal weelderig groen. Funchal biedt alles wat je van een stad verlangt met pleinen, musea, stoere forten en mooie architectuur. En niet te vergeten de levendige en overdekte markthal ‘Merdaco dos Lavradores’ met een overvloed aan geuren en kleuren van tropische vruchten. Vanaf hier loop je zo het oude centrum in waar je op muren en deuren de gaafste ‘Street Art’ tegenkomt. Tip! Maak een onvergetelijke tocht met de kabelbaan naar het historische dorpje Monte met zijn prachtige kerk, tuinen en mandensleeën.

Over Vivencia Travel
Vivencia Travel is dé Portugal & Spanje specialist. Met een klein en hecht team van reisspecialisten, die de bestemming en accommodaties als geen ander kennen, regelen zij een onbezorgde vakantie op maat. Of je voorkeur nu uitgaat naar Madeira, een pousadas reis in Portugal, een familiereis naar Andalusië in het zuiden van Spanje of een strandvakantie naar één van de Spaanse eilanden. Laat je Vivencia Travel je reis regelen, dan overnacht je op onverwacht mooie plekken, maak je kennis met een totaal andere manier van leven en ontmoet je bijzondere en gastvrije mensen. Beleven én ontdekken, dat is waar Vivencia Travel voor staat! Klik HIER voor meer informatie over de Madeira reizen. Voor het complete aanbod kijk je op vivenciatravel.nl.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie en/of beeldmateriaal over de reizen naar Madeira en/of het complet reisaanbod, kunt u contact opnemen met Paul Blaak, telefoon: 0570-769157, mail: paul@vivenciatravel.nl.