Wil je tien professionele woodcarvers uit heel Europa aan het werk zien? Kom dan naar de Beeldentuin in Garderen, want van dinsdag 7 tot en zaterdag 11 mei zijn er iedere dag gratis woodcarving demonstraties, ofwel beeldhouwen met een kettingzaag. Dit jaar gaan ze aan de slag met imposante dierfiguren. Afgelopen jaar gingen de woodcarvers de uitdaging aan door de Nachtwacht, het meesterwerk van Rembrandt van Rijn, van hout na te maken. Ook deze figuren uit het schilderij zijn te bewonderen en staan helemaal op hun plaats, want 2019 is het jaar van Rembrandt! 

Big five
Grote boomstammen zijn eerder dit jaar naar het terrein van de Beeldentuin gebracht, sommige zelfs met speciaal transport. Woodcarvers, onder wie Sander Boom, meervoudig Nederlands kampioen woodcarving en icecarving, gaan het hout met speciale kettingzagen bewerken tot allerlei dierfiguren. Van een tijger tot een leeuw en van een olifant tot een giraffe. De complete ‘big five’ is aanwezig! En… let vooral eens op alle bijzondere en verfijnde details die met de kettingzaag zijn aangebracht. Dat Woodcarver Sander Boom bij de internationale top behoort, blijkt wel uit het feit dat hij wordt gevraagd voor demonstraties over de hele wereld. Van Japan tot Canada en Amerika. Overal is hij al geweest om zijn kunsten te vertonen.

Mannen met baarden
Dacht je dat het hout alleen wordt bewerkt door mannen met baarden en geblokte hemden? Daar kan Sander kort over zijn. ‘Tegenwoordig zijn er steeds meer vrouwen in de internationale top te vinden. Het hout bewerken heeft dan ook niets met kracht te maken, maar juist met veel souplesse en techniek’. En… wist je dat de carvers tegenwoordig voor 70% van de tijd werken met een accu kettingzaag? Voordeel hiervan is dat het apparaat geen schadelijke uitlaatgassen produceert en het geluidsarmer is. Goed voor milieu en omgeving dus! Bijkomend voordeel voor de carver is dat een accu kettingzaag lichter is en opvallend minder trillingen veroorzaakt. Wel zo handig als je heel precies te werk moet gaan met zaagbladen variërend van 20 centimeter tot wel anderhalve meter. Maar… in de handen van de kettingzaagartiesten is het een precisie-instrument.

De Beeldentuin
De Beeldentuin is het gehele jaar geopend. Hier vind je bijzonder mooie (tuin)beelden verdeeld over ruim 3.000 vierkante meter. En… onder nostalgische houten overkappingen liggen de leukste tuindecoraties. Binnen wacht je een complete verrassing! Hier vind je een woonwinkeldorp van ruim 1.300 vierkante meter verdeeld over twee verdiepingen met alles voor in huis! Achter oude geveltjes gaan compleet ingerichte kamers in verschillende thema’s schuil. Verwonder je over de enorme hoeveelheid aan woonaccessoires, woondecoraties, meubelen, cadeautjes en nog veel meer. Bij Brasserie-Lunchroom de Rozentuin op de begane grond van het woonwinkeldorp kun je terecht voor lekker belegde broodjes en een kopje koffie. Of reserveer met je vriendinnen een high tea…

Prijs & openingstijden
De woodcarving demonstraties bij de Beeldentuin zijn gratis toegankelijk (voor ’t Veluws Zandsculpturenfestijn wordt wel entreegeld gevraagd) en vinden van dinsdag 7 tot en met zaterdag 11 mei plaats. De zandsculpturen bij de Beeldentuin zijn tot en met zaterdag 2 november te bewonderen (thema Reis om de Wereld). De Beeldentuin is maandag t/m vrijdag geopend van 10.00 tot 17.30 uur. Zaterdag is het geopend van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag is het park gesloten. Voor meer informatie kijk je op www.debeeldentuin.nl of op www.zandsculpturen.nl (auto kun je gratis parkeren en het gehele park is rolstoelvriendelijk).

Noot voor de redactie
Voor meer informatie over de woodcarving demonstraties of ’t Veluws Zandsculpturenfestijn kunt u contact opnemen met Eric Koetsier van De Beeldentuin, telefoon 0577 – 462482, e-mail: info@debeeldentuin.nl. U kunt ook contact opnemen met JPR Communicatie, Prof Röntgenstraat 8, 7311 AM in Apeldoorn. Telefoon: 055-5760030, e-mail: paul@jprcommunicatie.nl.