Ben je wel eens op vakantie geweest naar Lapland, het gebied dat zich uitstrekt over het uiterste noorden van Finland, Noorwegen, Zweden en een stukje Rusland? Nee? Dan is nu je kans, want Voigt Travel, de specialist in bijzondere reizen naar het noorden van Scandinavië, heeft onlangs een rendier geadopteerd. Het pasgeboren dier heeft alleen nog geen naam en… die mag jij verzinnen! Wie weet ga jij dan binnenkort naar Lapland om het rendier, met de door jouw verzonnen naam, te ontmoeten en maak je kennis met de Sami, de oorspronkelijke bewoners van Lapland met al hun rendieren.

Volg het rendier
Op 10 mei jl. was het zover. Op rendierboerderij Kujala Farm in Ruka – Kuusamo in Finland kwam het rendier, dat door Voigt Travel is geadopteerd, gezond ter wereld. En… het was meteen een ontzettend nieuwsgierig ventje, volgens de boer. ‘Met deze kleine man gaan we grote avonturen beleven in Fins Lapland’, aldus de rendierhouder. Het adoptie rendier blijft gelukkig gewoon bij zijn moeder in Lapland. Daar heeft hij alle ruimte om te genieten van zijn vrijheid, terwijl hij rondrent en de wildernis van Lapland ontdekt. Gelukkig kunnen we het rendiertje blijven volgen tijdens al zijn avonturen, want hij gaat net als veel andere rendieren een GPS-band dragen. Wil je ‘m ook volgen? Klik dan HIER en volg de blauwe stip.

Ervaar het boerenleven van een rendierhouder
Ga je deze zomer naar Fins Lapland? Breng dan zeker een bezoekje aan rendierboerderij Kujala Farm. Met een verrekijker in de hand brengt hij je dichtbij zijn rendieren. Ook bij het adoptie rendier en zijn moeder! Je kunt er zelfs voor kiezen om een dag lang te helpen op de rendierboerderij. Op deze manier ervaar je het echte boerenleven van een rendierhouder. Een ding waar je niet bang voor hoeft te zijn, is dat het adoptie rendier geslacht wordt voor zijn vlees of vacht. Eind oktober drijft de boer al zijn rendieren bij elkaar. Vanaf november staan zij vervolgens tot en met mei op de boerderij. In dit seizoen gaan de rendieren de helft van de tijd aan het werk. Want… als de winter aanbreekt, is het tijd om sledes te trekken voor de dag- en noorderlichttochten. Ook het rendier van Voigt Travel mag aan de bak! Maar de eerste jaren van zijn leven wordt hij getraind zodat hij sterk genoeg wordt.

Prijsvraag, hoe werkt het?
Wil je het adoptie rendier ontmoeten, Lapland ontdekken en al het moois wat daar bij hoort ervaren? Verzin een mooie naam voor het rendier, leg uit waarom je voor die naam hebt gekozen en win een 8-daagse fly&drive-reis naar Lapland! Hoe het werkt? Stuur voor zondag 15 juli 2018 jouw verzonnen naam met uitleg, samen met je naam en e-mailadres en/of telefoonnummer naar events@voigt-travel.nl en wellicht ga jij in september op reis naar Lapland. Kijk voor meer informatie op www.voigt-travel.nl/noord-europa/rendieren.

Meer informatie en boekingen
Dankzij de rechtstreekse vluchten van Voigt Travel, in samenwerking met Transavia, is het noorden van Scandinavië dichterbij dan ooit! Want… ook in de (na)zomer vlieg je binnen 3 uur rechtstreeks naar het Pure Noorden. Dus vergeet die hinderlijke overstap en vlieg vanaf Rotterdam The Hague Airport in één keer naar Skellefteå in Zweden (t/m 12 september) of naar Rovaniemi, de hoofdstad van Fins Lapland (t/m 26 september). Met de fly&drive rondreizen maak je kennis met Lapland op z’n best en geniet je van de prachtige natuur, de Midzomernachtzon en ga je voor fantastische excursies die misschien nog wel op je bucketlist staan. Vanaf eind augustus/begin september is het zelfs mogelijk het noorderlicht weer te spotten. Voor meer informatie over het complete aanbod kijk je op www.voigt-travel.nl.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie en/of beeldmateriaal over het complete aanbod van Voigt Travel kunt u contact opnemen met JPR Communicatie, Prof. Röntgenstraat 8, 7311 AM in Apeldoorn. Telefoon: 055-5760030, E-mail: paul@jprcommunicatie.nl.

Weetjes over rendieren
De rendieren in het noorden van Scandinavië hebben zo’n beetje allemaal een eigenaar. Maar, in tegenstelling tot onze koeien, lopen de rendieren vrij in het wild. Ze wijken niet ver uit van de boerderij waar ze vandaan komen. Veel rendieren dragen bovendien GPS-banden waardoor boeren hun rendieren kunnen vinden.

In oktober is het tijd voor de rendieren om weer terug te keren naar de boerderij. In deze maand gaat de boer daarom zijn rendieren bij elkaar drijven. Als reiziger mag je mee om dit traditionele tafereel te bewonderen. De dieren worden eerst opgezocht en vervolgens in grote kuddes teruggestuurd naar hun boerderij.

’s Winters staan de rendieren op de boerderij. Ze worden goed verzorgd zodat ze in de zomer sterk genoeg zijn om de wildernis in te gaan. Om in conditie te blijven – en omdat de rendieren het heerlijk vinden om te rennen – worden ze ingezet tijdens diverse excursies en activiteiten zoals sledetochten waarbij je op zoek gaat naar het Noorderlicht. Je kunt zelfs deelnemen aan rendierraces waarbij je op ski’s, over een parcours van zo’n 1 kilometer, wordt voortgetrokken door een rendier.

Het rendier is het enige hert waarbij ook de vrouwtjes een gewei hebben. Bij de mannetjes wordt dat gewei overigens wel een stuk groter. De hoeven hebben wijd gespreide tenen waardoor ze in drassige grond of in sneeuw minder snel wegzakken.

100 tot 300 kilo kan een volwassen rendier wegen. Zo’n 135 kilo kan een volwassen rendier trekken. Voor een volk als de Lappen zijn rendieren zeer waardevol vanwege de melk (en kaas), het vet en vlees en natuurlijk de soepele vacht.

Rudolph the Red-Nosed Reindeer is natuurlijk het bekendste rendier van de Kerstman. In 1948 werd het liedje over Rudolph geschreven door Johnny Marks en sindsdien hebben vele artiesten het uitgebracht waaronder Billy May, The Supremes en natuurlijk Dean Martin en Bing Crosby.